Nunta Marin si Nicoleta

Fie ca esti invitat sau angajat la un astfel de eveniment, viitoarea familie iti ofera posibilitatea de a-i cunoaste pe fiecare dintre ei asa cum sunt, se deschid in fata ta si accepta sa faci parte dintr-un moment special din viata lor.
Aici ai ocazia sa surprinzi o sumedenie de trairi si sentimente intr-un singur loc iar daca faci fotografie din placere si nu pentru ca “trebuie”, atunci ti-ai gasit raiul pe pamant..in materie fotografica bineinteles:)
nunta-botez-11
_DSC6732
portret copil

fotografie-botez
nunta-botez-5
nunta-botez-1

Vreau sa va povestesc despre prima mea nunta la care am participat ca si fotograf.
Ne aflam in apropierea Bucurestiului. Ajunsesem undeva pe la ora 9 dimineata si mai tarziu am aflat ca in aceeasi zi are loc nu numai nunta celor doi dar si botezul celui mic pe nume Claudiu. Succesiunea evenimentelor din ziua aceea a fost putin neobisnuita. Am inceput cu prima parte a nuntii, cununia civila, care a fost tinuta in fata bisericii, a urmat apoi botezul copilului, cununia religioasa si in cele din urma petrecerea. Intre botez si cununia religioasa am luat parte la anumite obiceiuri, nemaintalnite de mine pana atunci.
Toate se petreceau undeva intr-un sat cu oameni simpli, ce si-au pastrat traditiile din batrani, precum udatul sau impodobitul bradului. Si acum imi aduc aminte fiecare intamplare petrecute in cele aproximativ 20 de ore alaturi de acesti oameni speciali, mai ales traditia cu udatul.
Obiceiul respectiv, imprumutat tocmai din Moldova zice ca mireasa si baiatul cu bradul, insotiti de lautari si invitati trebuie sa mearga la cea de-a treia fantana inspre rasarit, numarata de la casa miresei, ca apoi sa stropeasca multimea cu busuiocul inmuiat in apa. A fost foarte bine, mai ales ca afara erau 35 de grade si pana sa ajungem la destinatie, am trait cu impresia ca nu exista decat 3 fantani in tot satul si a treia era la marginea lui:)
traditie udatul
Nu ne-a deranjat insa, si urmeaza sa va spun si de ce. I-am numit de la inceput oameni speciali si unul din motivele pentru care cred asta a fost datorita ospitalitatii lor. Desi eram platiti sa fim acolo, si eu si cameramanul, ne-am simtit ca niste invitati la nunta lor.
Nici cununia civila, nici cea religioasa nu au fost diferite fata de restul la care participasem (prezentabil si fara aparat), deci stiam ordinea actiunilor si ce urma sa se intample – mare noroc. Intre partile importante ale ceremoniei iti poti permite astfel sa cauti unghiuri si perspective diferite, exact asta am facut si eu. Trebuie sa recunosc ca la momentul respectiv nu intelegeam de ce preotul, mirii si nasii trebuie sa se invarta in jurul mesei, asa ca mi s-a parut un moment bun sa urc niste scari, sa fiu la inaltime.
fotografie nunta marin si nicoleta
Din pacate, timpul nu a fost de partea noastra si nu am avut cand sa mai facem si sedinta foto cu mirii si nasii, asa ca ne-am indreptat catre restaurant. Singurul lucru care a lipsit totusi de aici, a fost lumina ambientala. In rest, nimic nu mai conta!
Cand iubesti ceea ce faci si pui pasiune in asta, nu te mai intereseaza ca ai stat treaz o zi si-o noapte sau ca ai cautat a treia fantana dintr-un sat.
Iar la final am plecat spre casa plin de sentimente frumoase, experienta si multe fotografii..de prelucrat:)